EnigmaSEO

Τι είναι τα backlinks και πως βοηθούν στο SEO

Αν ασχολείσαι έστω και λίγο με το SEO, πολύ πιθανό να έχεις ακούσει για τα backlinks. Με απλά λόγια, πρόκειται για συνδέσμους που οδηγούν από άλλους ιστότοπους προς τον δικό σου.

Αν θέλεις να αναδείξεις την ιστοσελίδα σου και να βελτιώσεις την κατάταξή της στα αποτελέσματα αναζήτησης, τα backlinks είναι ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» που μπορείς να αξιοποιήσεις, καθώς είναι από τους κορυφαίους παράγοντες κατάταξης.

Σε αυτό το blogpost, θα αναλύσουμε τι είναι τα backlinks, ποια είναι η σημασία τους για το SEO, καθώς και πρακτικούς τρόπους για να τα αποκτήσεις.

Τι είναι τα backlinks;

Στην ουσία, ο όρος “backlinks” (στα ελληνικά: «εισερχόμενοι σύνδεσμοι») αναφέρεται σε όλους τους υπερσυνδέσμους που βρίσκονται σε κάποιον εξωτερικό ιστότοπο και «δείχνουν» προς τη δική σου ιστοσελίδα.

Φαντάσου το διαδίκτυο σαν έναν τεράστιο ιστό από συνδέσμους και κάθε φορά που κάποιος βάζει έναν σύνδεσμο στον δικό του ιστότοπο, με link που μεταφέρει τον χρήστη στη σελίδα σου, ουσιαστικά σου προσφέρει ένα backlink.

Οπότε τα backlinks είναι συνδέσμοι από έναν διαφορετικό ιστότοπο που οδηγούν στον δικό σου. Έτσι, κάθε τέτοιος σύνδεσμος λειτουργεί σαν μια «ψήφος εμπιστοσύνης». Όταν ένας ιστότοπος σε αναφέρει, δείχνει στις μηχανές αναζήτησης ότι το περιεχόμενό σου προσφέρει κάποια αξία για το κοινό.

Γιατί είναι σημαντικά τα backlinks για το SEO

Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, βασίζονται σε πολύπλοκους αλγόριθμους για να κατατάξουν σελίδες και τα backlinks παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο λόγος είναι ότι κάθε «ψήφος» δείχνει ποια σελίδα προσφέρει αξιόλογο περιεχόμενο ή εγκυρότητα σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Όταν λάβεις αρκετούς, ποιοτικούς συνδέσμους από σχετικούς ιστότοπους, η Google κατανοεί ότι η σελίδα σου είναι χρήσιμη, αξιόπιστη και ενδέχεται να την εμφανίζει υψηλότερα στα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Τι είναι τα backlinks

Βασικά οφέλη των backlinks για το SEO:

Αύξηση επισκεψιμότητας

Όταν ένας δημοφιλής ιστότοπος με μεγάλο traffic προσθέτει σύνδεσμο που οδηγεί στη σελίδα σου, μπορεί να προσελκύσεις επισκέπτες οι οποίοι αναζητούν επιπλέον πληροφορίες πάνω στο ίδιο θέμα.

Βελτίωση αξιοπιστίας

Οι μηχανές αναζήτησης «βλέπουν» τα backlinks ως δείκτη εγκυρότητας. Όταν αρκετοί αξιόπιστοι ιστότοποι σε αναφέρουν, ενισχύεται το κύρος σου.

Καλύτερη κατάταξη

Κάθε ποιοτικό backlink λειτουργεί ως θετικό σήμα προς την Google και τις άλλες μηχανές αναζήτησης. Μέσω αυτού του σήματος αυξάνεται η πιθανότητα να βελτιωθούν οι θέσεις κατάταξης, άρα είναι και πιο εύκολο και πιθανό να προσελκύσεις περισσότερους επισκέπτες.

Η σελίδα που βρίσκεται στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων αναζήτησης λαμβάνει 5-14.5% περισσότερα dofollow backlinks από νέα website κάθε μήνα (Ahrefs)

Σύνδεση με την online κοινότητα

Όταν άλλοι επαγγελματίες, bloggers ή επιχειρήσεις αναφέρονται στη σελίδα σου, στην πραγματικότητα δικτυώνεσαι μαζί τους. Αυτό μπορεί να ανοίξει πόρτες για νέες συνεργασίες, κοινές καμπάνιες ή ακόμη και δημιουργία νέων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Ποιότητα και όχι ποσότητα

Ένα από τα μεγαλύτερα «μυστικά» στο backlink building είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα. Μπορεί να ακούγεται δελεαστικό το να αποκτήσεις όσο το δυνατόν περισσότερους συνδέσμους, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν όλα τα backlinks την ίδια βαρύτητα.

Ποιοτικά backlinks

Προέρχονται από αξιόπιστες ιστοσελίδες που η Google θεωρεί έγκυρες και σχετικές με το αντικείμενό σου. Για παράδειγμα, αν διαχειρίζεσαι ένα blog για τη μαγειρική, ένα backlink από έναν έγκυρο γαστρονομικό ιστότοπο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ένα backlink από έναν τυχαίο ιστότοπο που δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο σου.

Χαμηλής ποιότητας ή spammy backlinks

Ένα backlink από ιστότοπους με αμφίβολο περιεχόμενο ή χαμηλή επισκεψιμότητα ενδέχεται να μην σου προσφέρει σημαντικά οφέλη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί μάλιστα να βλάψει την αξιοπιστία της σελίδας σου, καθώς οι μηχανές αναζήτησης αξιολογούν και την ποιότητα του συνδέσμου. Οπότε προσοχή στα backlinks που “χτίζονται εύκολα” καθώς μπορεί να βλάψουν το SEO.

Επομένως, όταν μιλάμε για backlinks μην σκέφτεσαι μόνο την ποσότητα. Είναι πολύ σημαντικό να ψάχνεις για συνεργασίες και αναφορές από ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας και με σχετικό περιεχόμενο.

White hat SEO vs Black hat SEO

Στο SEO υπάρχουν πρακτικές που θεωρούνται «υγιείς» (white hat SEO) και άλλες πιο «ύποπτες» (black hat SEO). Στο κομμάτι των backlinks, υπάρχουν εταιρείες ή άτομα που προτείνουν «γρήγορες λύσεις» που σου υπόσχονται εκατοντάδες ή χιλιάδες συνδέσμους σε ελάχιστο χρόνο.

Ωστόσο, οι μηχανές αναζήτησης έχουν εξελιχθεί αρκετά, ώστε να εντοπίζουν προσπάθειες τεχνητού φουσκώματος του backlink profile (προφίλ συνδέσμων) και συχνά επιβάλλουν ποινές σε όσους διαλέγουν τέτοιες μεθόδους.

White hat πρακτικές

Είναι όταν δημιουργείς ποιοτικό περιεχόμενο που προσφέρει αξία και άλλοι το αναδημοσιεύουν ή το αναφέρουν ως πηγή σε δικά τους άρθρα. Επίσης, σν συμμετέχεις σε forums, γράφεις άρθρα για έγκυρες ιστοσελίδες (guest posting) και συνεργάζεσαι με influencers, αποτελούν καλές πρακτικές για link building.

Black hat πρακτικές

Είναι σε περίπτωση που αγοράσεις backlinks από ύποπτους ιστοτόπους ή χρησιμοποιείς «farms» συνδέσμων (link farms), όπου το μόνο που κάνουν είναι να επιβαρύνουν το προφίλ συνδέσμων σου με άχρηστα links. Αυτά μπορεί γρήγορα να οδηγήσουν την ιστοσελίδα σου σε πτώση κατάταξης.

Το κλειδί, επομένως, είναι να ακολουθήσεις μια ποιοτική και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Αν το domain σου είναι νέο, σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο να χτίσεις αξιοπιστία στον κλάδο σου και στην αρχή χρειάζεται συνέπεια και υπομονή.

Τι να κάνεις αν έχεις κακό προφίλ backlink

Αν διαπιστώσεις ότι το προφίλ των backlinks σου περιλαμβάνει πολλούς συνδέσμους χαμηλής ποιότητας ή spammy, τότε ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο «Disavow» της Google.

Το Disavow επιτρέπει να δηλώσεις στις μηχανές αναζήτησης ότι δεν θέλεις να λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένους συνδέσμους, ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά την κατάταξη του ιστότοπού σου. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεις τον κίνδυνο να δεχτείς κάποια ποινή λόγω κακής ποιότητας backlinks και διατηρείς το SEO σου υγιές.

backlinks

Πώς να αποκτήσεις ποιοτικά backlinks

Παρακάτω θα βρεις μερικούς απλούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να αποκτήσεις ποιοτικά backlinks.

Δημιούργησε μοναδικό, ποιοτικό περιεχόμενο

Το καλό περιεχόμενο είναι η βάση του SEO αλλά και ανοίγει τον δρόμο για ποιοτικά backlinks.

Όταν οι αναγνώστες βρίσκουν κάτι χρήσιμο, πρωτότυπο ή συναρπαστικό, αυξάνονται οι πιθανότητες να το μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να το ενσωματώσουν σε κάποια ανάρτησή τους με σύνδεσμο στη σελίδα σου.

Φρόντισε να παρέχεις πληροφορίες που ξεχωρίζουν, με εύκολη δομή και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Κατά μέσο όρο, το μεγάλο περιεχόμενο με πολλές πληροφορίες έχει 77.2% περισσότερες πιθανότητες να πάρει backlinks σε σχέση με τα  μικρά άρθρα (Backlinko)

Guest posting σε αξιόπιστα blogs

Το να γράφεις άρθρα για άλλους ιστότοπους σε σχετικά και καθιερωμένα blogs παραμένει ένας από τους καλούς τρόπους για να αποκτήσεις backlinks. Επέλεξε ιστότοπους που ταιριάζουν θεματικά με το δικό σου αντικείμενο και έχουν ενεργή κοινότητα. Έτσι, κερδίζεις backlinks, αλλά και ορατότητα.

0 %

Οι εταιρείες που ασχολούνται ενεργά με το blogging, λαμβάνουν 97% περισσότερα backlinks (Hubspot)

Συνεργασίες με influencers & experts

Οι επαγγελματίες και οι influencers του κλάδου σου έχουν συχνά μεγάλη επιρροή και κοινό που τους εμπιστεύεται.

Αν συνεργαστείς μαζί τους σε κάποιο project, ένα event ή ακόμα και σε κοινά βίντεο, μπορεί να σε αναφέρουν στους ιστότοπους και τα social media τους, προσφέροντάς σου backlinks και extra προσοχή από το κοινό τους.

Δημιούργησε έρευνες ή infographics

Ο κόσμος αγαπά τα infographics ή τις σύντομες έρευνες και στατιστικά που παρουσιάζουν δεδομένα οπτικοποιημένα. Αν παράγεις τέτοιο περιεχόμενο και το μοιραστείς, αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιοι να το κοινοποιήσουν στον ιστότοπό τους με backlink προς εσένα, ως την πηγή.

Φρέσκαρε παλιό περιεχόμενο

Πολλές φορές, παλαιότερα άρθρα δεν ενημερώνονται με τις πρόσφατες πληροφορίες. Αν εντοπίσεις ένα δημοφιλές θέμα που έχει παλιά δεδομένα, μπορείς να δημιουργήσεις μια πιο νέα εκδοχή του.

Στη συνέχεια, επικοινώνησε με αυτούς που είχαν δημοσιεύσει το αρχικό άρθρο και πες τους ότι προσφέρεις την ενημερωμένη εκδοχή. Αν η δουλειά σου είναι πραγματικά καλή, τότε μπορούν να σε αναφέρουν ώς πηγή με link

Συμμετοχή σε διαδικτυακές κοινότητες

Αν συμμετέχεις σε forums όπως ομάδες στο LinkedIn ή το Facebook, Quora, Reddit και άλλες ψηφιακές κοινότητες σου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστείς τις γνώσεις σου.

Με τις σωστές αναφορές και έναν ευγενικό τόνο, μπορείς να κερδίσεις backlinks που θα εκτιμήσουν τόσο οι μηχανές αναζήτησης όσο και ο κόσμος που διαβάζει αυτές τις ομάδες.

Πιθανά λάθη και τι να αποφύγεις

Η προσπάθεια να αποκτήσεις backlinks κρύβει και κινδύνους, ειδικά αν βιαστείς να δεις αποτελέσματα. Ακολουθούν ορισμένα συνηθισμένα λάθη:

  • Υπερβολική χρήση anchor text: Το anchor text είναι το ορατό, “click-able” τμήμα ενός συνδέσμου. Εάν βάζεις διαρκώς το ίδιο keyword σαν anchor text, η Google μπορεί να το θεωρήσει ύποπτο. Προσπάθησε να το χρησιμοποιείς φυσικά, εναλλάσσοντας λέξεις-κλειδιά και φράσεις.

 

  • Μαζικές αγορές backlinks: Όπως προαναφέρθηκε, η αγορά συνδέσμων από «link farms» ή άλλες αμφίβολες υπηρεσίες μπορεί να οδηγήσει σε ποινές. Η Google επιβραβεύει όσους αποκτούν τα backlinks με φυσικό τρόπο επειδή προσφέρουν αξία.

 

  • Άσχετες θεματικά συνεργασίες: Δεν έχει ιδιαίτερο όφελος να αποκτήσεις backlinks από ιστότοπους που δεν είναι σχετικοί με το αντικείμενο σου. Συνήθως δεν αποφέρουν αξία έκτος αν φυσικά είναι κάποιος αξιόλογος ιστότοπος.

 

  • Πολλαπλοί αμοιβαίοι σύνδεσμοι: Η τακτική «εσύ βάζεις link σε μένα, εγώ βάζω σε σένα» σε μόνιμη βάση δεν εκτιμάται ιδιαίτερα από τις μηχανές αναζήτησης. Φυσικά, ένα-δυο αμοιβαία links με συνεργάτες μπορεί να είναι ωφέλιμα. Αλλά αν γίνεται συχνά και με τρόπο αφύσικο, μπορεί να θεωρηθεί spam.

Πιθανά λάθη και τι να αποφύγεις

Παρακάτω θα σου πω από ποιους αξιόπιστους ιστότοπους μπορείς να αποκτήσεις τα πρώτα σου backlink.

Directories: Ίσως από τα πιο σημαντικά όταν ξεκινάς με το κορυφαίο να είναι το Google my Business. Εκεί μπορείς να έχεις όλες τις πληροφορίες για την επιχείρηση σου καθώς και σύνδεσμο για τον ιστότοπο σου και είναι ένα πολύ καλό σήμα στις μηχανές για να καταλάβουν ακόμα καλύτερα την επιχείρηση σου.

Έχουμε σελίδα με αναλυτικές πληροφορίες για το πως να στήσεις το επιχειρηματικό σου προφίλ στη Google, στο άρθρο για το local SEO.

 

Επιπλέον αξιόπιστα directories που είναι καλό να έχεις προφίλ και σύνδεσμο για το site σου:

  • Bing: Παρόμοιο με το Google my business, προέρχεται από την μηχανή αναζήτησης της Microsoft και είναι για όλες τις επιχειρήσεις

 

  • Skroutz: Από τα καλύτερα market place, αν πουλάς προϊόντα θα έχεις την ευκαρία να σε δουν πολλοί περισσότεροι δυνητικοί πελάτες

 

  • Χρυσός Οδηγός: Όλοι το ξέρουμε, από τα πρώτα και μεγαλύτερα directories στην Ελλάδα

 

  • Vrisko.gr: Πολύ καλό directory να έχεις πληροφορίες της επιχείρησης σου

 

  • DoctorAnytime: Κορυφαίο για γιατρούς και ιατρικές υπηρεσίες, εκεί πάλι μπορεί να σε ανακαλύψει περισσότερος κόσμος που ψάχνει σχετικά με αυτά που προσφέρεις

 

  • TripAdvisor: Από τα καλύτερα αν έχεις μαγαζί εστίασης, ξενοδοχείο ή έχεις επιχείρηση όπως ενοικιάσεις υτοκινήτων που εξυπηρετεί τουρίστες

Άλλοι ιστότοποι και social media:

  • Social media: Είναι σημαντικό να έχεις προφίλ για την επιχείρηση σου σε όλα τα social media καθώς και να έχεις τον ιστότοπο σου στο προφίλ ώστε να μπορεί εύκολα κάποιος να το βρει αν ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο που έχεις. Μπορείς να ξεκινήσεις με Instagram, Facebook, linkedin, X, Pinterest

 

  • Youtube: Μια εξαιρετική πλατφόρμα για να να προβάλεσαι και εκεί μπορείς να μοιράζεσαι συνδέσμους για σχετικές σελίδες στον ιστότοπο σου.

 

  • Forums: Ένα από τα καλύτερα που μπορείς να φτιάξεις προφίλ και να προσθέσεις τον ιστότοπο σου είναι το reddit. Φυσικά δεν είναι καλή πρακτική να μοιράζεσαι εκεί links δεξιά και αριστερά αλλά αν δίνεις σημαντικές πληροφορίες και ενδιαφερθούν για το προφίλ σου, από εκεί θα μπορούν να μπουν στον ιστότοπο σου.

 

  • Guest post: Μπορείς να ξεκινήσεις με το Medium που είναι μια πλατφόρμα που δημοσίευεις άρθρα και εκεί μπορείς να γράφεις ποιοτικό περιεχόμενο που προσφέρει αξία και φυσικά στο κέιμενο αν ταιριάζει να βάζεις σύνδεσμο προς το website. Αν μεγαλώσεις το κοινό σου εκεί και γράφεις πολύτιμα άρθρα, μπορεί να αποκτήσεις επιπλέον επισκεψιμότητα στον ιστότοπο σου.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα website και directories για να ξεκινήσεις να χτίζεις την online παρουσία σου.

Πως να βρεις επιπλέον ευκαιρίες για backlinks

Μπορείς να δημιουργήσεις έναν δωρεάν λογαριασμό στο Semrush και να ξεκινήσεις ένα project με το website σου. Το Semrush είναι από τα καλύτερα εργαλεία για το SEO και εκεί μπορείς να δεις ιστότοπους από τους οποίους έχουν backlinks οι ανταγωνιστές σου, καθώς και προτάσεις από το link building tool και να αξιολογήσεις αν θα μπορούσες να αποκτήσεις και εσύ backlink σε μερικούς από αυτούς τους ιστότοπους.

Φυσικά στην δωρεάν έκδοση έχεις περιορισμένες δυνατότητες στην πλατφόρμα αλλά και με το δωρεάν πλάνο μπορείς να ανακαλύψεις σημαντικές ευκαιρίες.

Ιδιότητες των link

Όταν λαμβάνεις backlinks από άλλες ιστοσελίδες, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις διαφορετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει κάθε link.

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό είναι το dofollow, που επιτρέπει στη Google να περάσει authority (link juice) από το άλλο site στο δικό σου και βοηθάει περισσότερο στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Αντίθετα, τα links με την ιδιότητα nofollow ενημερώνουν τις μηχανές αναζήτησης ότι δεν πρέπει να υπολογίσουν το link αυτό ως «ψήφο εμπιστοσύνης», αν και παραμένουν πολύτιμα για την αύξηση του traffic και του awareness.

Nofollow links από κορυφαίες, αξιόπιστες πηγές μπορεί να είναι πολύτιμα. Επίσης, ιδιότητες όπως το noopener και το noreferrer αφορούν περισσότερο ζητήματα ασφάλειας και απόδοσης.

Το noopener προστατεύει το site σου όταν κάποιος ανοίγει το link σε νέα καρτέλα, εμποδίζοντας πιθανές κακόβουλες ενέργειες, ενώ το noreferrer αποτρέπει την αποστολή πληροφοριών για την προέλευση του επισκέπτη στο site προορισμού. Γνωρίζοντας αυτές τις ιδιότητες, μπορείς να αξιολογείς καλύτερα την αξία και την ποιότητα των backlinks που λαμβάνεις.

Για να δεις τις ιδιότητες των link στην σελίδα που ενδιαφέρεσαι, κάνεις δεξί κλικ, πατάς προβολή κώδικα σελίδας, control f για να αναζητήσεις τον σύνδεσμο που σε ενδιαφέρει και παρακάτω είναι ένα παράδειγμα ιδιότητας.

Ιδιότητες backlink

Συχνές ερωτήσεις για τα backlinnks

Μπορώ να αγοράσω backlinks;

Τεχνικά ναι μπορείς να αγοράσεις backlinks αλλά δεν θεωρείται καλή πρακτική και η Google το αποθαρρύνει έντονα. Επίσης μπορεί να επιβάλει ποινές στον ιστότοπό σου.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δω αποτελέσματα από τα backlinks;

Συνήθως χρειάζονται από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα του κλάδου σου και την ποιότητα των domain. Αν έχεις backlinks από κορυφαίους, αξιόπιστους ιστότοπους, ενδέχεται να δεις αποτελέσματα πιο γρήγορα.

Τα nofollow links δεν μου χρησιμεύουν;

Παρόλο που δεν μεταφέρουν άμεσα “link juice”, είναι χρήσιμα και σε βοηθούν να δημιουργήσεις ένα φυσικό προφίλ συνδέσμων, ενώ μπορούν να φέρουν και επιπλέον επισκεψιμότητα.

Πως μπορώ ελέγχω την ποιότητα των backlink;

Μπορείς να βλέπεις την ποιότητα των backlink με εργαλεία SEO όπως το Semrush και το Ahrefs. Εκτός από την αξιοπιστία των συνδέσμων σου δείχνουν και πόσο καλά είναι τα anchor text που χρησιμοποιείς.

Συμπέρασμα

Τα backlinks αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο SEO, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης, αντιλαμβάνονται την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα της ιστοσελίδας σου. Το να αποκτήσεις ένα ισχυρό δίκτυο ποιοτικών συνδέσμων δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Απαιτεί χρόνο, συνέπεια και σωστή στρατηγική. Αλλά η συνεπής προσπάθεια με τη σωστή στρατηγική, θα σου αποφέρει καλύτερη οργανική κατάταξη και περισσότερους επισκέπτες ή δυνητικούς πελάτες που είναι και ο τελικός στόχος.

Πλέον που γνωρίζεις τι είναι τα backlinks, πώς επηρεάζουν το SEO και πώς να τα διαχειριστείς αποτελεσματικά, θα έχεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα και μπορείς να χτίσεις μια αξιόλογη στρατηγική.

Επένδυσε σε αυθεντικές συνεργασίες, ποιοτικό περιεχόμενο, και θα δεις τις σελίδες σου να ανεβαίνουν στα αποτελέσματα αναζήτησης. Να θυμάσαι όμως ότι τα backlinks είναι από τους βασικούς παράγοντες κατάταξης αλλά δεν είναι ο μόνος.

Οι μηχανές αναζήτησης θα εκτιμήσουν περισσότερο μια σελίδα που προσφέρει πραγματική αξία, έχει καλό user experience και απαντά αναλυτικά στα ερωτήματα του χρήστη σε σχέση με μια που δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και έχει περισσότερα backlink.

Αν θέλεις να αναπτύξεις μια ολοκληρωμένη στρατηγική SEO επικοινώνησε μαζί μας και θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε.